Project 't Smidshof in Lichtenvoorde
Varsseveldseweg 63
Ontstaan van het plan
Op het perceel Varsseveldseweg 63, met een oppervlakte van 8224 m², staat momenteel één woning. De woning is toe aan een grootschalige renovatie. Gezien de grote omvang van het kavel en de woningnood in Lichtenvoorde is het idee ontstaan om, in plaats van de woning te renoveren, de locatie te benutten als inbreidingslocatie voor het realiseren van meerdere woningen. Op het perceel worden vier bouwkavels aan de Varsseveldseweg en een hofje met acht levensloopbestendige woningen aan de Derde Broekdijk gerealiseerd. Het plangebied is gelegen aan een invalsroute van Lichtenvoorde en heeft een groen karakter door de vele aanwezige bomen. Het uitgangspunt is om dit groene karakter te behouden en te versterken.
Lintbebouwing Varsseveldseweg (4 vrije kavels)
De vrije bouwkavels worden in het noorden van het plangebied gerealiseerd. De bedoeling is om hier vrijstaande woningen te bouwen die bestaan uit twee-lagen met een kap. Bij de vrijstaande woningen is in de tuinen voldoende ruimte voor een bijgebouw. Het parkeren voor vrijstaande woningen wordt voorzienop eigen kavel. Hiertoe is voldoende ruimte. Van de vier kavels aan de Varsseveldseweg zijn er drie ca. 1000 m² en één ca. 1850 m².
De verwachte verkoop van de vrije kavels staat in het tweede kwartaal van 2024 gepland!
't Smidshof (8 levensloopbestendige woningen)
De hofwoningen bestaan uit 3 gebouwen met een plat dak waarvan één met twee lagen en twee met één laag. Deze zijn levensloopbestendig met een bouwoppervlakte van 95 m2 en 120 m2. Het betreffen gelijkvloerse woningen. De twee éénlaags gebouwen bestaan uit twee grondgebonden woningen (2 onder 1 kap) en het twee laagsgebouw bestaat uit beneden- en bovenwoningen. De bovenwoningen zijn bereikbaar via een trap. De woningen aan het hofje komen voor de verkoop beschikbaar.
De architectuur van ‘t Smidshof krijgt een geheel eigen identiteit. Door het bijzondere woonconcept is het anders dan de aanliggende woonwijk, en dat is ook in de architecturale uitstraling te zien. De bebouwing krijgt eenzelfde uiterlijk, waarbij de gevels van blank hout de boventoon voeren. Zo ontstaat een sterke verankering met het vele groen in het collectieve buurtpark. De blank houten gevels worden afgewisseld met glanzende materialen zoals glas en accenten van gecoate metalen. De woningen zijn voorzien van grote glasvlakken, zodat de woningen veel daglicht ontvangen en een sterke connectie hebben met het collectieve buurtpark. De daken worden benut voor energie opwekking (niet-zichtbaar vanaf maaiveld).
Het hofje wordt een parkachtige omgeving waar gewoond kan worden in het groen. De gebouwen staan als paviljoens losjes in het gebied en concentreren zich rond een centrale ontmoetingsplek. De nadruk ligt op het delen van ruimte: de buitenruimte wordt dan ook een collectief park.
Eind 2024 komen naar verwachting de eerste woningschetsen online beschikbaar!